Conferinţa „Globalizarea şi noile economii", organizată de Banca Transilvania şi UBB, a fost prilejul întâlnirii, la Cluj, a multor somităţi din varii domenii.
Banca Transilvania şi Universitatea "Babeş-Bolyai" organizează în perioada 8-9 octombrie conferinţa internaţională „Globalization and the New Economies", având ca vorbitori diplomaţi britanici de top, reprezentanţi ai unor bănci internaţionale şi ai unor instituţii şi companii din România. Printre participanţi se mai numără Martin Harris, ambasadorul Regatului Unita la Bucureşti, Peter Jenkins, fost diplomat; Anthony Brenton, Michael Arthur, Peter Collecott - foşti ambasadori ai Marii Britanii în Rusia, Germania şi Brazilia; Ömer Tetik - director general al BT; Peter Franklin - reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare; Vasile Puşcaş - director al Institutului de Cercetări Europene, fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană şi senior adviser al Băncii Transilvania. În cadrul conferinţei a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Alberto Gasparini, de la Universitatea din Trieste.
De la ce a pornit ideea conferinţei la care au venit atâtea nume „grele"?
Lumea post-criză va arăta total diferit de ceea ce a fost lumea înainte de criză. Unii spun că s-a terminat criza, alţii - că încă nu. Cert este că că vor exista efecte şi consecinţe ale crizei pe durată lungă. Unul dintre elementele definitorii, care au dat calitate structurală crizei, este exact globalizarea. Nu mai vorbim de o criză mondială ci spunem că a fost o criză structurală globală. Iar aceasta înseamnă că, prin relaţiile de interdependenţă care caracterizează lumea globală, anumite manifestări ale crizei au fost gestionate pentru a fi rezolvate, însă au apărut altele.
Iar Europa este exemplul cel mai concludent...
Europa este poate cel mai bun caz de studiu, din păcate