Ajunşi în situaţia de a nu mai avea un venit, dar şi fără posibilităţi de a se angaja din cauza vârstei, tot mai mulţi sălăjeni optează pentru obţinerea dreptului la pensie anticipată. Numai în acest an, în perioada ianuarie-septembrie, numărul persoanelor care au solicitat dreptul pentru obţinerea pensiei anticipate a fost de peste 750, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Având în vedere situaţia economică tot mai aspră, sălăjenii care au ajuns la vârsta de peste 55 de ani, sau în preajma acesteia, vor să iasă mai devreme la pensie. Chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, din cauza nesiguranţei la locul de muncă, foarte mulţi optează pentru obţinerea dreptului la pensie anticipată sau anticipată parţial. Cu toate că trebuie să suporte penalizări şi pensia ajunge la o sumă mult mai mică decât salariul, astfel de “oportunităţi” nu sunt de ratat, mai ales într-un oraş fără prespective, fără locuri de muncă, cum este Zalăul.
Faptul că numărul sălăjenilor care aleg pensia anticipată este în creştere a fost confirmat şi de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. Potrivit unor informaţii furnizate de Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj, în perioada ianuarie-septembrie 2013 la instituţie au fost înregistrare 758 de dosare de pensionare anticipată, în creştere aproape 50 de cazuri, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 709 dosare.
Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu alte venituri
Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care solicită dreptul la pensie anticipată trebuie să ştie că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiţii. Pensia anticipată se acordă asiguraţilor care au depăşit stagiul complet de cotizare – 32 de ani, cu cel puţin opt ani. Aşadar, persoanele care au muncit aproximativ 40 de ani pot să dobândeas