Inspectoratul de Poliţie a declarat, post factum, că va verifica legalitatea protestului şi a acţiunilor reprezentanţilor organizaţiei „Moldovenii”.
Ministerul Afacerilor Interne a fost criticat în presă şi pe reţele de socializare pentru lipsa de reacţie în timpul protestului de ieri, din preajma statuii lui Ştefan cel Mare, unde câţiva activişti ai organizaţiei „Moldovenii” au încercat să zădărnicească ceremonia de depunere a coroanei de flori de către Principesa Margareta şi principele Radu. Inactivitatea poliţiei a fost calificată drept „inexplicabilă” din moment ce Monumentul e amplasat în Parcul Central al capitalei, unde zilnic patrulează zeci de poliţişti. Mai multe de la Diana Răileanu:
Membrii organizaţiei „Moldovenii” care au huiduit marţi membrii Familiei Regale, au încălcat mai degrabă norma bunului simţ, decât cea a ordinii publice, e de părere ziaristul şi activistul Oleg Brega, cunoscut pentru proteste desfăşurate în locuri publice:
„Că nu era poliţia acolo, care eventual să facă culoar pentru perechea princiară cu coroana în faţa Monumentului, e problema Guvernării. Altfel, manifestanţii s-au exprimat paşnic, liber, zgomotos, ceea ce e apărat de Constituţie, de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Că poate moral nu e acceptabil, e pe răspunderea lor.”
Europa Liberă: Ce spune legea, există locuri, să zic aşa, mai protejate?
Oleg Brega: „Nu. Legea veche, de pe timpul comuniştilor, prevedea interdicţii de 50 de metri de la misiuni diplomatice, de la Ministere, Guvern, 25 de metri de la alte locuri protejate. Dar acum, Legea nr 26. din 2008, intrată în vigoare la 22 aprilie, nu limitează nici într-un fel circulaţia manifestanţilor şi protestul lor. Deci, până la 50 de oameni, orice cetăţean, oriunde, oricând, poate protesta paşnic fără să îngrădească circulaţia şi accesul în incinte.” @N_