Leul a înregistrat variaţii reduse în a doua parte a sesiunii interbancare de ieri, astfel că la finalul zilei cotaţiile se situau uşor peste 4,46 lei/euro, evoluţia fiind în linie cu deprecierea valutelor din regiune, spun dealerii. La finalul şedinţei, operaţiunile se perfectau la 4,4615-4,4625 lei/euro, peste nivelurile de la aceeaşi oră de marţi. La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4470 - 4,4500 lei, iar ordinele de cumpărare de euro plasate de bănci în numele unor companii clienţi au ridicat cotaţiile peste 4,46 lei/euro la jumătataea zilei. În a doua parte a sesiunii, rata de schimb a variat aproape de acest nivel, maximul zilei fiind de 4,4650 lei/euro. La finalul şedinţei interbancare de la Bucureşti, valutele din regiune consemnau deprecieri de până la 0,4% faţă de euro.
Cursul de referinţă anunţat miercuri de BNR a crescut cu 2,65 bani, la 4,4631 lei/euro, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni. Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă avansând cu peste 3 bani, la 3,2988 lei/dolar. Cursul de referinţă leu/franc elveţian a urcat de asemenea, la 3,6275 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au scăzut la 2,1% - 2,6% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25% pe an.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013
Leul a înregistrat variaţii reduse în a doua parte a sesiunii interbancare de ieri, astfel că la finalul zilei cotaţiile se situau uşor peste 4,46 lei/euro, evoluţia fiind în linie cu deprecierea valutelor din regiune, spun dealerii. La finalul şedinţei,