Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură va începe autorizarea dosarelor, în vederea plăţii avansului în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă (SAPS). Deşi deocamdată nu există niciun document, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat de curând că după 16 octombrie va începe plata avansului pentru agricultori, astfel încât să se poată derula în bune condiţii campania agricolă de toamnă.
În ultimii ani, plata avansului pentru sumele care se acordă în agricultură conform schemelor SAPS şi PNDC (Plăţi Naţionale Directe Complementare) s-a făcut în această perioadă. În toamna 2012 avansul a fost de 50% din sumele din cadrul SAPS. Pentru acest an nu se cunoaşte, deocamdată, nici valoarea sprijinului la hectar, nici cât va reprezenta, procentual, avansul.
Tot conform declaraţiilor ministrului, cât de curând s-ar putea relua şi plăţile pentru motorină, aşteptate zadarnic din toamna trecută. Pentru schemă este nevoie de un acord semnat la sfârşit de an pentru anul următor, lucru care în 2012 nu s-a întâmplat, prin urmare e greu de crezut că se pot face plăţi inclusiv pentru trimestrul IV 2013.
Plăţi în avans s-au realizat deja, în septembrie, pentru fermierii din Ianca şi Grojdibodu, singurele localităţi din judeţ aflate pe harta zonelor defavorizate şi care primesc, suplimentar, 60 euro/hectar, dar şi pentru fermierii care înfiinţează culturi verzi.
Pentru PNDC şi SAPS, centrele APIA au primit şi în acest an peste 40.000 cereri, ceva mai puţine decât anul trecut, motivat de faptul că o parte dintre fermieri şi-au arendat terenul, în acest caz sprijinul fiind încasat de arendaşi, care se obligă în schimb prin contract să plătească anual arendă.