Un patrimoniu ştiinţific şi imobiliar valoros şi o bază modernă cu animale de cercetare sunt bogăţiile pentru care Institutul ar fi lăsat "să moară". Sursa: VLAD STĂNESCU
Institutul Cantacuzino a rămas oficial fără filiala de la Iaşi, unde erau produse celebrele vaccinuri Cantastim sau Polidin, precum şi cel antitetanos, pe care statul îl importă acum cu 43 de lei, în loc de 2 lei. Neoficial, filiala de la Iaşi nu mai producea de mult timp niciunul dintre cunoscutele seruri. În loc să investească în retehnologizare şi să îl rentabilizeze, oficialii din Ministerul Sănătăţii au preferat să îi pună lacătul.
Situaţia nu e strălucită nici la centrul din Bucureşti. Deşi s-a reluat producţia de antigripal, dozele produse sunt mult sub capacitatea maximă. Cât despre restul vaccinurilor, nu poate fi vorba, momentan. În spatele situaţiei dramatice de la Cantacuzino s-ar afla mai multe grupuri de interese care doresc preluarea terenurilor, laboratoarelor şi a întregului patrimoniu ştiinţific.
Institutul Cantacuzino este o adevărată "mină de aur". Aici se află mostre de viruşi, bacterii şi tulpini vaccinale unice pentru această zonă geografică, precum şi proceduri de obţinere a unor preparate, unele aflate încă sub patent.
Scenariu: patrimoniul va fi privatizat pe 2 lei!
De exemplu, tulpina autohtonă a vaccinului BCG era una atenuată şi fusese adusă de profesorul Cantacuzino de la Institutul Pasteur, în 1926. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca teritorial să se păstreze aceeaşi tulpină, în cazul vaccinului BCG intersectarea a două tulpini fiind chiar periculoasă, arată un raport al Avocatului Poporului.
"De asemenea, la vaccinul anti-stafilococic există o indicaţie pentru tratamentul paradontopatiilor, care e patentată şi protejată prin lege. Tot în cazul acestui vaccin mai există o indicaţie unică pentru reumatism", spune profesorul