Romaşcanii care nu au un loc de muncă, cei care muncesc la negru sau cei care muncesc în străinătate pot avea continuitate în muncă dacă încheie contract cu casa de pensii.
Romaşcanii care au ieşit din câmpul muncii, dar mai au nevoie de câteva zile, luni sau chiar ani pentru a împlini vechimea necesară pensionării pot încheia un contract privat cu casa de pensii. Conform prevederilor Legii 263/2010, articolul 6, alineatul 2, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială: avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat. Pot beneficia de această asigurare facultativă şi acele persoane care desfăşoară activităţi de natură profesională, fără forme legale, în ţările Uniunii Europene, cât şi orice asigurat care doreşte să-şi completeze venitul asigurat, în vederea obţinerii ulterioare a unor drepturi de pensie mai mari.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa de pensii, nu retroactiv. Neplata contribuţiilor de asigurări sociale datorate în baza contractului de asigurare determină rezilierea din oficiu a acestuia. Venitul lunar la care se asigură solicitantul reprezintă venitul valorificat în stabilirea drepturilor de pensie. Pentru anul 2013, nivelul minim al venitului lunar asigurat ce poate fi înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei.
Având în vedere că, pentru condiţii normale de muncă, cota de contribuţie de asigurări sociale este de 31,3%, pentru venitul minim asigurat, în sumă de 778 lei, contribuţia datorată de asigurat este în sumă de 244 lei.
La data de 3