Condamnarea opozantului rus Mihail Kosenko, care a participat la protestele violente din mai 2012 împotriva preşedintelui Vladimir Putin, la un tratament forţat într-un spital de psihiatrie a provocat, astăzi, reacţii puternice la Moscova, unele voci denunţând revenirea la psihiatria punitivă practicată în epoca sovietică. Sursa: Reuters
“Sunt nişte criminali! Aceasta este restaurarea persecuţiilor psihiatrice care au fost practicate în Uniunea Sovietică în anii “60-"70", a declarat agenţiei franceze de presă opozanta şi fosta disidentă Liudmila Alekseeva, după condamnarea lui Kosenko pentru “participarea la tulburări în masă" în timpul unui marş al opoziţiei în 2012.
Această condamnare “aminteşte de cele mai grave abuzuri privind tratamentul psihiatric forţat în epoca sovietică", a comentat, la rândul său, Amnesty International, într-un comunicat citat de AFP.
“Institutul de psihiatrie Serbski a răspuns unei comenzi politice stabilind un diagnostic care contrazice diagnosticul cu care Kosenko trăieşte de ani de zile, cu aceeaşi lipsă de onestitate ca şi colegii lor din epoca sovietică", a estimat Natalia Gorbanevskaia, care a fost internată timp de doi ani într-un spital de psihiatrie în 1968 pentru că a manifestat în Piaţa Roşie împotriva intervenţiei sovietice în Cehoslovacia.
Kosenko, supus unui tratament pe bază de antidepresive de ani de zile, fără spitalizare, suferă de “tulburări neurologice grave" şi prezintă “un pericol pentru sine şi pentru alte persoane", potrivit experţilor de la Institutul de psihiatrie Serbski din Moscova, citați de agenția franceză, preluată de Agerpres.
Expertiza a durat câteva zeci de minute, a relatat Mihail Kosenko săptămânalului de opoziţie New Times. Este vorba de acelaşi Institut Serbski care, în epocă, realiza “expertize" ale disidenţilor sovietici, trimiţându-i în spitale