Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar şi pentru investiţiile noi, revenirea la TVA de 19% şi reducerea contribuţiilor sociale sunt, în opinia investitorilor români, măsuri urgente care trebuie implementate de Guvern pentru relansarea economică.
"Nivelul TVA este invers proporţional cu eficienţa administraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează un TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toţii credem că o plătim", a declarat Gabriel Biriş, avocat în cadrul casei de avocatură Biriş Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni, citat de Mediafax.
El a arătat că în Bulgaria gradul de colectare este de 85%, ceea ce înseamna că din TVA de 20% bulgarii încasează efectiv 17%.
"Guvernele noastre au venit să ne spună că trebuie să plătim taxe mai mari pentru că ei sunt incompetenţi (...) Să ne oprim din cârpeli şi să facem lucrurile aşa cum trebuie", a adăugat Biriş.
El a prezentat, de asemenea, argumentele pentru care investitorii români susţin reducerea contribuţiilor sociale şi simplificarea legislaţiei în domeniul muncii.
"Reglementarea în domeniul muncii este complicată, confuză uneori, iar contribuţiile sunt foarte mari, iar rezultatul este munca la negru, grad redus de declarare a salariilor mari, costuri administrative mari pentru angajatori şi stat. Ceea ce înseamnă că din cauza contribuţiilor sociale mari cota unică nu şi-a atins scopul de a scoate la lumină salariile mari", a adăugat Biriş.
El spune că oamenii de afaceri români vor un sistem de contribuţii sociale echitabil, simplu şi eficient, iar soluţia ar fi simplificarea legislaţiei, implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, dar şi lărgirea bazei de impozitare.
Temele care vor fi dez