În SUA lucrurile nu par să revină la normal, iar principalii investitori din America îşi pierd răbdarea. China şi Japonia deja au trimis mesaje către Washington, cerând rezolvarea cât mai rapidă a problemelor.
„Cerem ca Statele Unite să ia măsuri serioase pentru a rezolva în timp util problemele politice din jurul plafonului de îndatorare şi pentru a preveni incapacitatea de plată. Aceasta este responsabilitatea Statelor Unite“, a spus viceministrul finanţelor din China Zhu Guangyao.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îi acuză pe liderii republicani că se folosesc de riscul intrării ţării în incapacitate de plată pentru a obţine avantaje în negocierile pe tema bugetului, în contextul în care agenţiile guvernamentale din SUA sunt blocate de opt zile.
"Democraţii din Camera Reprezentanţilor şi din Senat au negociat şi sunt dispuşi să continue discuţiile pentru depăşirea diferenţelor pe tema bugetului, dar republicanii au o strategie de tipul «totul sau nimic»", a spus Obama într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă.
"Nu putem transforma şantajul într-o caracteristică a democraţiei noastre. Democraţia nu funcţionează astfel. Iar acest lucru nu este valabil doar în cazul meu, ci şi în cazul succesorilor mei", a insistat preşedintele.
Economiştii consideră că falimentul SUA va afecta puternic întreaga lume. "Va fi o catastrofă din punct de vedere economic", spun analiştii. Investitorii vor renunţa cel mai probabil la dolar, lucru ce va atrage după el o serie de factori nedoriţi. Pieţele de capital vor fi şi ele lovite, iar tranzacţiile raportate la valoarea de Trezorerie vor fi greu de executat.
"O intrare a Statelor Unite în incapacitate de plată ar fi mai gravă decât blocarea parţială a instituţiilor federale. Oricum, blocajul bugetar afectează imaginea Statelor Unite în lume"