Roşia Montană Gold Corporation a declarat că a folosit cu bune intenţii harta bazinului Văii Corna, achiziţionată de la Institutului Geologic al Românieiîn care nu se menţionează despre vreo fractură importantă care să afecteze stabilitatea barajului, care a fost autorizat de Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor.
Reprezentanţii RMGC resping cu vehemenţă „acuzaţiile” directorului general al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, referitoare la autenticitatea hărţilor bazinului Văii Corna şi la siguranţa iazulului de decantare din acest amplasament, la care directorul a făcut referire când a fost audiat de Comisia specială din Parlament.
„RMGC a folosit cu bună credinţă harta geologică achiziţionată de la IGR, care nu indică niciun fel de fractură majoră care să afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare. RMGC a folosit cu bună credinţă Harta geologică achiziţionată chiar de la IGR şi întocmită în anul 1979, care în zona Corna nu prezintă niciun fel de falie majoră care să afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare. RMGC a folosit de asemenea harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti: această instituţie, în urma cartărilor geologice şi structurale efectuate în teren în anul 2010, a confirmat absenţa faliilor majore în perimetrul respectiv”, se arată în comunicatul companiei, citat de Mediafax.
Reprezentaníi RMGC menţionează că siguranţa barajului de la Roşia Montană a fost „recunoscută la nivel naţional de către Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor şi Lucrărilor Hidrotehnice (CONSIB)”, iar investigaţiile geologice şi geotehnice confirmă că nu există nicio zonă unde apele s-ar putea infiltra în subsol.
Directorul general al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, a criticat proiectul Roşia Montană Gold COrporation, spunând că nu