Minea, Romalimenta: România are preţul de vânzare al cărnii către consumator cel mai mare din Europa. O reducere cu 10-15% va revigora piaţa şi vor creşte veniturile la buget
Frumosu, FNSIA: Este o măsură bună pentru industrie şi consumator, dar va trebui să scadă sub 9% la toate produsele alimentare
Olteanu, UNPCPR: De prea mult timp societăţile comerciale procesatoare de produse agricole stau pe linia de plutire şi nu înregistrează profit. Efectele în piaţă vor fi aproximativ ca acelea de la pâine
TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu.
"Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redusă, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare", a spus Irimescu, la un eveniment de specialitate.
El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.
"Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012", a adăugat Irimescu.
Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro. Reprezentanţii investitorilor români au solicitat Guve