Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a făcut apel, marţi, la o mai largă utilizare a amnistiei şi scutirilor de pedeapsă, în condiţiile unei suprapopulări a închisorilor italiene, pentru care ţara a fost condamnată de Europa, informează AFP, citată de Agerpres.
Napolitano a denunţat suprapopularea penitenciarelor din Italia, căreia trebuie să-i „pună capăt urgent”, într-un discurs susţinut în Senat şi Camera Deputaţilor.
„Italia se află într-o situaţie umilitoare pe plan internaţional”, a precizat Napolitano.
În 2013, închisorile italiene numărau 64.758 de deţinuţi, în condiţiile în care aveau o capacitate de doar 47.615 locuri, ceea ce înseamnă o rată a ocupării de 136%.
Pentru a pune capăt acestei situaţii sunt necesare măsuri „extraordinare”, printre care recurgerea la dezincriminarea anumitor fapte şi la arestul la domiciliu, consideră preşedintele Italiei.
„Amnistia poate fi, de asemenea, o soluţie, precum şi scutirile de pedeapsă”, a continuat Napolitano.
Conştient că apelul său ar putea duce la presupunerea că ar fi dispus să-l amnistieze pe fostul premier Silvio Berlusconi, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea într-un caz de fraudă fiscală, Napolitano a invocat motive „de civilizaţie şi demnitate”.
În acelaşi timp, Giorgio Napolitano a subliniat necesitatea de a „schimba condiţiile de viaţă ale deţinuţilor”.
„Executarea sentinţei implică respectarea câtorva condiţii, precum proximitatea deţinutului faţă de locul de reşedinţă al apropiaţilor săi, distincţia între cei care aşteaptă să fie judecaţi şi cei deja condamnaţi, dreptul la sănătate şi la condiţii demne de detenţie”, a explicat şeful statului italian.
Parlamentul italian al putea transforma în continuare acest apel al preşedintelui în lege, procedură care durează, în