Deşi promis pentru trimestrul IV 2013, vaccinul pneumococic administrat copiilor în primul an de viaţă va fi disponibil, cel mai probabil, din 2014.
Introducerea în schema obligatorie de imunizare a vaccinului care să ne apere copiii de bolile pneumococice, unele cu consecinţe dintre cele mai grave, se amână. După ce, în vara acestui an, ministrul Sănătăţii a promis că vaccinul va fi disponibil în octombrie sau noiembrie, epidemiologii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică spun că deocamdată nu au nimic cert.
„Sigur îl vom avea din 2014, acum nu ştiu dacă mai este timp”, a declarat medicul-şef al Direcţiei de Sănătate Publică, Marinela Madan.
La nivelul judeţului vor beneficia de acest vaccin aproximativ 2.500 de copii anual. Schema presupune administrarea a trei doze în primul an de viaţă, la 2 luni, 4 luni şi 6 luni, şi un rapel la 14 luni. De vaccinare gratuită a fost iniţial programat să beneficieze copiii născuţi începând cu trimestrul IV 2013.
Introducerea vaccinului pneumococic a fost hotărâtă şi la presiunile societăţii civile, în vară existând o campanie intensă pro-vaccin. Cel mai puternic argument pro a fost rata mare a mortalităţii infantile, care plasează România pe primul loc în Europa, bolile respiratorii fiind răspunzătoare de cel mai mare număr de decese în rândul copiilor. La această dată, 23 de ţări europene vaccinează gratuit copiii împotriva pneumococului responsabil de otite, pneumonii sau meningite. Au fost însă şi voci contra, care contestă rolul vaccinurilor în general.
Cert este că la acest moment foarte mulţi părinţi fac eforturi foarte mari pentru a cumpăra vaccinul pneumococic, o singură doză ajungând la aproape 300 lei. După vârsta de un an, copiilor le este necesară o doză unică, eficienţa vaccinului fiind intens promovată de anumiţi pediatri şi epidemiologi.
Dacă vaccinul în