În ultimii cinci ani, valoarea subvenţiilor alocate de stat pentru sectorul agrar al Republicii Moldova s-a redus de aproape două ori şi este în prezent mai mică de 0,5% din PIB, arată un studiu al Băncii Mondiale
În perioada 2010-2013, doar 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării a fost cheltuit pe transferuri către fermieri sub formă de subvenţii investiţionale, arată un studiu al Băncii Mondiale. Valoarea subvenţiilor a fost de 30 de milioane de dolari (circa 400 de milioane de lei) pe an, de aproape două ori mai puţin decât în anii 2007-2008.
Sume prea mici
Autorii sugerează că sumele alocate sunt prea mici pentru scopurile anunţate de autorităţi - îmbunătăţirea competitivităţii prin modernizare şi integrarea în pieţele globale. „În condiţiile în care incidenţa sărăciei este în continuare cea mai înaltă în zonele rurale, în special în rândul fermierilor şi lucrătorilor agricoli, modernizarea ar putea juca un rol important în reducerea sărăciei, prin încurajarea producerii culturilor de înaltă valoare şi reducerea vulnerabilităţii de producere“, constată autorii studiului.
Experţii Băncii Mondiale sunt de părerea că „domeniul larg de aplicare a subvenţiilor nu încurajează suficient introducerea practicilor moderne şi inovative în agricultură“. Şi asta deşi, din 2009, subvenţiile şi-au schimbat destinaţia de la sprijinirea necesităţilor curente la susţinerea investiţiilor. În prezent, cota asistenţei investiţionale a ajuns la 80% din Fondul de susţinere a agriculturii, în comparaţie cu 30% în anul 2007.
„În pofida acestui fapt, cea mai mare parte a subvenţiilor pentru investiţii continuă să fie absorbită de investiţiile tradiţionale, cu sprijin efectiv limitat pentru sectorul prioritar al agriculturii de valoare înaltă“, se constată în studiul Băncii Mondiale.
De asemenea, sumele investiţiilor asociate subvenţiilor au scăzu