Ambasada SUA crede că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere. Poziţia exprimată de oficialii americani, în urma unei solicitări Mediafax, vine după cazul lui Varujan Vosganian. Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul acestuia.
Ambasada SUA a precizat, marţi, răspunzând unei solicitări Mediafax, referitoare la decizia de luni a senatorilor de a nu-i ridica imunitatea lui Varujan Vosganian, că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere.
Misiunea diplomatică a declarat că nu comentează cazuri individuale. „Dar, în general, credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere", a arătat ambasada.
Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a reamintit că raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomandă că „ar trebui să se furnizeze o justificare completă dacă Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii să se desfăşoare normal", mai relatează sursa citată.
Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian.
La puţin timp după vot, Varujan Vosganian şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Economiei.
Vosganian rămâne însă senator, iar demisia sa din funcţia de ministru nu are vreo consecinţă asupra solicitării respinse de Senat.
Vosganian şi Videanu - complot şi subminarea economiei naţionale
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, la 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varuj