Ion Neculau, primarul din comuna gălăţeană Slobozia-Conachi, ne informează că seismologii au mai găsit o explicaţie pentru cele peste 240 de cutremure din localitate. Este vorba despre inundaţiile recente din zonă, care au îngreunat peste măsură pământul.
Ciudăţenia celor peste 240 de cutremure din satul Izvoarele, comuna Slobozia-Conachi, a primit o nouă explicaţie de la specialişti. În urma masei mari de apă acumulată după inundaţiile din zonă, pământul s-a îngreunat, fapt care a favorizat lanţul de cutremure. Cel puţin aceasta este explicaţia pe care seismologii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) le-au dat-o primarului Ion Neculau şi sătenilor. "Oamenii bănuiesc că aceste cutremure au o cauză locală, dar specialiştii au spus că cercetările lor au demonstrat că sunt cutremure de suprafaţă, cu origine tectonică, la care a concurat şi îngreunarea masei terestre cu apa de la inundaţii. Indiferent ce le-ai spune, sătenii cred în continuare că exploatările de ţiţei sunt responsabile. Chiar acum am avut o întâlnire cu Mihai Diaconescu, cel mai bun specialist de la Institutul de Fizica Pământului, care le-a explicat cetăţenilor cauzele seismelor repetate", ne-a declarat primarul Ion Neculau.
Teroare cu scurtcircuit la sirene
După inundaţiile devastatoare şi cutremurele care nu se mai opresc, gălăţenii au mai avut parte şi de sunetul alarmei pentru dezastre care i-a adus în pragul infarctului. "În seara de 7 octombrie 2013, la ora 21.01, opt din cele 150 de sirene de alarmare publică din partea de est a municipiului Galaţi au fost acţionate din cauza unei defecţiuni la sistemul de comandă, şi nu a unei situaţii care să fi impus alarmarea populaţiei. Sirenele nu au transmis un semnal anume de alarmare publică, ci unul aleatoriu, cu durate şi pauze determinate de modul de manifestare a d