Ministrul Justiţiei a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că raportul pe Justiţie al Comisiei Europene nu a fost amânat, ci acesta era stabilit de la bun început pentru luna ianuarie 2014. Sursa: MARIAN ILIE
"Comisia tehnică era prevăzută de mult timp pentru final de noiembrie - 24-27 noiembrie. Practic, tehnic, nu era posibil a fi prezentat un raport decât în ianuarie. Deci nu se pune problema unei amânări, ci el aşa era programat de la început. După vizita de la sfârşit de noiembrie, urmează raportul care, evident, tehnic, are nevoie de o perioadă pentru a fi redactat", a afirmat Robert Cazanciuc, la începutul şedinţei de Guvern.
Ieri, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi prezentat de Comisia Europeană (CE) la începutul anului viitor.
El a precizat că executivul comunitar a primit mai multe sesizări ale unor ONG-uri în ultimele zile „după controversa creată în jurul situaţiei unor procurori şi a unor numiri”, potrivit corespondentul Agerpres la Bruxelles.
„Ce pot să spun în numele Comisiei Europene este foarte simplu. DNA este menţionat de Comisia Europeană în toate rapoartele sale ca una dintre instituţiile cele mai eficiente în termeni de îndeplinire de către România a condiţionalităţilor din MCV”, a subliniat Mark Gray, adăugând că DNA a avut un „bilanţ solid de independenţă şi de obiectivitate”.
„În contextul dezbaterii în curs din România în ceea ce priveşte procedurile şi numirile, ne-am exprimat foarte clar poziţia în rapoarte. Comisia Europeană nu va comenta asupra unor numiri individuale, procurori individuali, nu este rolul nostru. Dar, în viitorul său raport, Comisia va analiza cu siguranţă întreaga situaţie a DNA, aşa cum facem mereu şi o vom face iarăşi la începutul anului ur