Ziua de 9 octombrie, dedicată comemorării Holocaustului, a fost marcată în mod special de elevii şi profesorii din mai multe şcoli din oraş, prin organizarea unor activităţi care au avut drept scop formarea spiritului civic şi promovarea toleranţei.
La Colegiul Tehnic “Petru Poni”, profesoara de istorie Monica Pescaru a organizat o prezentare de referate şi comunicări ale elevilor pe tema Holocaustului, tema fiind, apoi, discutată de către toţi cei prezenţi. De asemenea, elevii claselor a X-a A şi a X-a B au participat la un concurs pe tema Holocaustului, elevii care s-au dovedit cel mai bine pregătiţi fiind recompensaţi cu diplome. “Prin această activitate, mi-am propus să evoc cele mai terifiante metode de exterminare inventate de nazişti împotriva populaţiei evreieşti, pentru a-i face pe elevi să înţeleagă consecinţele urii rasiale, ale intoleranţei şi ale manifestărilor extremiste”, a spus profesoara Monica Pescaru.
Și la Școala Trifeşti, elevii au fost invitaţi să participe la un program special dedicat acestei pete negre a istoriei umanităţii, urmărind un film documentar şi un colaj de fotografii despre viaţa copiilor în cel de-al doilea război mondial. “Victimele Holocaustului nu sunt doar cifre ale statisticilor sau nume care au rămas întâmplător în documente. Am propus elevilor tema «Copiii şi Holocaustul» deoarece, înainte de a fi deportaţi şi exterminaţi, copiii au fost mai întâi discriminaţi: caricaturizaţi, excluşi din şcoli, supuşi atacurilor antisemite verbale sau fizice, murind literalmente de foame şi de frig, ucişi. M-am adresat doar elevilor din clasele VII-VIII, deoarece am considerat că impactul emoţional este foarte puternic”, a spus profesoara de istorie Cosmina Ghimpu.
La Liceul Tehnologic “Vasile Sav”, tragediile au fost comemorate de elevii din cadrul clubului de istorie “Dacii liberi”, coordonaţi de profesorul Cătălin Pă