Ministerul Dezvoltării, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), intenţionează să vândă către chiriaşi circa 2.800 de apartamente până la sfârşitul anului, după ce preţul de vânzare a fost redus aproape de preţul de construcţie şi s-a stabilit un plafon separat pentru clienţii ANL în cadrul programului „Prima Casă“
ANL a demarat programul de vânzare a locuinţelor ocupate cu chirie încă din 2009, însă până în 2012 doar 413 chiriaşi au putut fi convinşi că este mai bine să fie proprietari. Incapacitatea autorităţilor de a-i motiva pe chiriaşi să cumpere cele 30.840 de locuinţe închiriate are mai multe explicaţii şi pleacă în primul rând de la sumele simbolice pe care le plătesc ocupanţii acestor locuinţe – 100-200 de lei pe lună, nivelul scăzut al veniturilor chiriaşilor, care îi descalifică de la accesarea unui credit ipotecar, şi procesul greoi prin care se stabileşte preţul de înlocuire al acestor imobile.
Chiar dacă procesul de vânzare nu este încă fluid, s-au făcut câţiva paşi importanţi spre determinarea chiriaşilor să cumpere. Cel mai important a fost scăderea preţului de înlocuire al imobilelor la 326 de euro/mp, de la 411 euro/mp, cât era anul trecut. De menţionat este că preţul final de vânzare se calculează scăzând, din valoarea de înlocuire, amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune până la data vânzării, ceea ce apropie preţul de vânzare de costul de construcţie al acestor imobile, care este în jur de 280-300 euro/mp. La acest preţ, achiziţia unui apartament ANL în suprafaţă de 50 mp îl costă pe chiriaş circa 16.000 de euro.
Un alt avantaj este că, în cadrul programului Prima Casă, a fost stabilit un plafon dedicat chiriaşilor ANL, din care se pot oferi credite în valoare de 113 mil. euro. Pentru a accesa un astfel de credit ipotecar, chiriaşul are nevoie de un venit minim de 1.200 de lei şi de cel puţin