După Marieta Nadler, care s-a întors în luna iunie din Israel, pentru a căuta mormântul pierdut al fratelui său, o altă familie din Israel s-a întors acum în oraş, de dorul vremurilor de demult.
Yehudit Palty, de 59 din ani, este o femeie care locuieşte şi s-a născut în Israel, dar care îşi are originile în România. Mama sa este născută în Bacău, iar tatăl său este din satul Pungeşti, situat la zece kilometri de Vaslui. Din cauza regimului politic, părinţii săi au fost deportaţi, în 1946, în Israel. În 1980, l-a cunoscut în Israel pe cel care i-a fost soţ foarte mulţi ani. Acesta era născut în Roman, iar la vârsta de trei ani s-a mutat împreună cu familia sa în Israel. Yehudit a decis să se întoarcă în România pentru a le arăta copiilor săi care le sunt originile şi cum arată oraşul şi ţara bunicilor şi tatălui lor.
Prima dată, Yehudit a cunoscut România în 1968: a venit împreună cu mama sa, care nu mai fusese în ţară de 19 ani şi voia să îşi revadă familia rămasă aici şi locurile natale. Următoarea vizită a avut loc în 1981, când a venit împreună cu soţul, pentru a-i cunoaşte rudele şi locul naşterii. În 1987, cei doi aveau deja şi doi copii. Atunci a fost prima dată când i-au adus şi pe ei în România, la Roman. În martie 1990, după ce au urmărit la televizor toate întâmplările din timpul Revoluţiei, cei doi soţi s-au întors din nou în România, pentru a vedea exact care au fost urmările. Prima dată, s-au oprit la Bucureşti, unde au rămas uimiţi de distrugerile care au avut loc, după care s-au întors în Roman, unde au observat că revoluţia nu afectase clădirile oraşului. 1994 a fost ultima dată când Yehudit a vizitat meleagurile româneşti, însă a fost numai în Bucureşti.
După o lungă carieră de profesor de agricultură, Yehudit a ieşit, între timp, la pensie, şi a divorţat de tatăl copiilor ei. Dorind să descopere întregul arbore genealogic al fami