Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, însoţit de premierul italian şi de alţi oficiali europeni şi italieni, a ajuns pe insula italiană Lampedusa. Au fost primiţi cu huiduieli de localnici. Săptămâna trecută, peste 360 de refugiaţi africani, în majoritate eritreeni, au murit într-un naufragiu, încercând să ajungă pe insulă.Tragicul accident de lângă insula Lampedusa a repus în discuţie politica de imigraţie şi azil a Uniunii Europene.
"Ruşine!" şi "Asasini!", au strigat locuitorii din Lampedusa care i-au aşteptat la aeroport pe Jose Manuel Barroso, Enrico Letta, comisarul european Cecilia Malmstrom şi ministrul de Interne italian Angelino Alfano. Ei au agitat fotografii cu imigranţi în faţa oficialilor italieni şi europeni. Insularii se plâng de ani la rând că au fost uitaţi de Italia , dar şi de Uniunea Europeană şi că trebuie să se descurce singuri cu miile de migtranţi ilegali care debarcă în fiecare an. Situaţia s-a agravat după începutul Primăverii arabe. Numele insulei a mai fost adus în discuţie o dată cu valul de refugiaţi din Tunisia după răsturnarea regimului Ben Ali. Dar de atunci, nu s-a întâmplat nimic.
Vizita şefului Comisiei Europene continuă la această oră. Barroso, împreună cu premierul Enrico Letta, se vor reculege în faţa corpurilor scoase din mare. Apoi, se vor întâlni cu membri ai Pazei de Coastă, ONG-uri şi personalităţi locale, dar şi cu un grup de refugiaţi.
Sub un tir de critici după ce săptămâna trecută, peste 300 de refugiaţi africani au murit într-un naufragiu, încercând să ajungă pe insulă, premierul italian a explicat că l-a chemat pe şeful Executivului european pentru a se informa la faţa locului. În total, în ultimii patru ani, 4.000 de migranţi au pierit în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa, potrivit „Le Monde”. Statele din sud, condamnate să se descurce cu refugiaţii