Ministrul lituanian de externe a anunțat ca țara lui ar putea bloca tranzitul rusesc, auto şi feroviar, spre enclava Kaliningrad.
De mai multa vreme, cel târziu de când Armenia a anunţat că renunţă la Acordul de asociere în favoarea Uniunii vamale, Uniunea Europeană critică presiunile pe care Rusia le pune asupra ţărilor din Parteneriatul Estic, pentru a le determina să renunţe la planurile de integrare europeană, Rusia a impus între timp un embargo asupra importului de vinuri moldoveneşti, Uniunea Europeană a replicat cu promisiunea de a ridica toate cotele pentru importurile acestor vinuri. Acum a venit rândul Lituaniei, ţară membră a Uniunii Europene şi gaza summitului la care Ucraina urmează să semneze iar Moldova şi Georgia să parafeze Acordul de asociere. Cum reacţionează acum Bruxellesul, l-am întrebat pe corespondentul Europei Libere, Dan Alexe:
După ce a blocat importurile de vin din Moldova, Rusia a anulat, luni, importurile de lapte lituanian. Agenția rusă pentru protecția consumatorilor a anunțat că laptele din Lituania nu este conform cu standardele sanitare și cu cele de calitate.
Pentru sectorul laptelui din Lituania Rusia constituie principala piață, așa încât măsura are efecte comerciale negative imediate. Lituania este convinsă că e vorba doar de o măsură de represalii pentru faptul că Vilnius va organiza, în luna noiembrie, reuniunea la vârf a Uniunii Europene cu cele șase țări ale Parteneriatului Estic la care se așteaptă ca Moldova, Ucraina și Georgia să parafeze acorduri de liberi schimb cu UE.
Rusia, în schimb, dorește ca acele țări să adere la Uniunea Vamală pe care o formează deja cu Bielorusia și Kazahstanul și care ar constitui, în viziunea euro-asiatică a Kremlinului, o continuare a fostului spațiu sovietic.
Armenia, care depinde atât economic, cât și militar, de Rusia, a cedat deja, an