Paul Andreescu a obţinut în instanţă daune pentru că a fost urmărit de Securitate timp de 26 ani, după 5 ani de închisoare politică şi 2 ani de domiciliu forţat.
Paul Andreescu este primul deţinut politic din România care a obţinut despăgubiri pe Codul Civil, pentru perioada în care a fost supus regimului opresiv al Securităţii.
Andreescu, acum în vârstă de 74 ani, a învins Statul român într-un demers pe care l-a gândit din anul 2008. Atunci şi-a citit dosarul la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, constatând că a fost urmărit pas cu pas, de la eliberarea din închisorile comuniste până la momentul Revoluţiei din 1989.
„Am descoperit că am fost un om fără intimitate, pentru că Securitatea m-a supravegheat până şi în dormitor“, spune deţinutul politic. Paul Andreescu este liderul filialei Constanţa a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Duşman al poporului, la 17 ani
Avea doar 17 ani în anul 1956. Abia terminase liceul, cel mai bun din Constanţa, „Mircea cel Bătrân“. Împreună cu alţi prieteni, Paul Andreescu făcea parte dintr-un grup de rezistenţă anticomunistă, prin care puneau la cale diferite acţiuni subversive. Încercând să racoleze membri noi, unul dintre ei a contactat pe cineva care a mers imediat la Securitate, spunând ce au ei de gând. Aşa s-au trezit toţi arestaţi şi băgaţi fără drept de apel în beciurile anchetatorilor. A urmat procesul extrem de scurt, în care băiatul de 17 ani a primit sentinţa: 5 ani de temniţă. Pentru familia Andreescu a fost o lovitură năucitoare. Viitorul tânărului catalogat drept „duşman al poporului“ era distrus definitiv.
În timp ce comuniştii îşi măsurau realizările în cincinale de împliniri măreţe, Paul Andreescu s-a maturizat forţat, într-un cincinal petrecut în închisorile de la Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti sau Grădina. Despre experi