Sucul proaspăt de gulie este vitalizant şi dietetic, reprezintă o excelentă sursă de vitamina C, vitamină ce contribuie la fixarea calciului în oase, favorizează absorbţia fierului, accelerează cicatrizarea rănilor, are proprietăţi antioxidante, conţine vitamina B6, folosită de organism pentru producerea globulelor roşii, în metabolismul proteinelor şi al acizilor graşi şi asigură buna funcţionare a sistemului imunitar; este o sursă de fosfor ce menţine sănătatea oaselor, asigură creşterea şi dezvoltarea organismului, regenerarea ţesuturilor, menţinerea ph-ului sangvin.
Importantă sursă de sulf pentru organism, asigurând sănătatea pielii, părului, intră în sinteza colagenului asigurând sănătatea articulaţiilor, cu rol în coagularea sângelui, intră în componenţa aminoacizilor, hormonilor, joacă un rol important în detoxifierea organismului de metale grele (plumb); studiile au arătat că un consum regulat al legumelor din familia crucifere (gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, ridichea) contribuie la prevenirea cancerului, ajută la stabilizarea nivelului glucozei în sânge, prin conţinutul în potasiu, o dietă constantă ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale; prin conţinutul în fibre, scade colesterolul şi asigură o bună funcţionare a intestinelor, scăzând riscul cancerului colorectal. Gulia este cunoscută de peste 4000 de ani, apreciată de greci şi romani. Este originară din zona mediteraneeană, şi-a făcut tot mai mult loc în bucătăria românească.
Substanţe conţinute:
Vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C (o cană de gulie aduce 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C), săruri minerale şi oligoelemente de calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fibre, celuloză, zaharuri.
Valoare energetică:
100 grame de gulie are 27 Kcal (ceea ce o face utilă în curele