Guvernul nu a luat nici miercuri o decizie în ceea de priveşte Codul Rutier. Ordonanţa propusă de MAI s-a aflat pe ordinea de zi, dar a fost din nou amânată. De altfel, la începutul şedinţei de guvern, ministrul de Interne, Radu Stroe, a spus că mai sunt câteva probleme „de ordin tehnic”.
Întrebat dacă au fost găsite toate soluţiile de ordin juridic pentru ca Guvernul să poată aproba prin ordonanţă de urgenţă modificarea Codului Rutier, ministrul Radu Stroe a spus miercuri că „mai sunt doar câteva probleme de ordin tehnic”. „Există o problemă cu ANAF, referitoare la deschiderea contului unic la Trezorerie, pentru plata amenzilor. Sperăm să o rezolvăm astăzi”, a adăugat Stroe.
În ultima săptămână au fost aduse noi modificări la ordonanţa propusă iniţial de MAI. Proiectul de ordonanţă, în forma actualizată, nu a fost însă făcut public. Singurele informaţii oficiale în acest sens sunt declaraţiile prim-ministrului, din care reiese că au fost aduse trei modificări importante, legate de nivelul alcoolemiei, suspendarea permisului şi plata amenzilor. În ceea ce priveşte nivelul amenzilor, amenda maximă ar rămâne 9.600 lei.
Principalele modificări anunţate:Consumul de alcool va fi permis în limita a 0,2/1000, echivalentul unei beri
„De la 0 la 0,2/1000, ceea ce înseamnă o cantitate foarte mică de alcool, nu este nici măcar contravenţie. Între 0,2 şi 0,5 este contravenţie şi, evident, suspendarea permisului şi amendă. În schimb, de la 0,5 va fi infracţiune. În prezent, se consideră infracţiune de la 0,8/1000 concentraţia alcoolului. În toată Europa este 0,5”, a explicat premierul Ponta. „Deci ai ciocnit un pahar de vin, ai 100 de kg, aşa ca mine, nu e nicio problemă, de la 0 la 0,2 nici măcar nu îţi ia poliţia carnetul, să îţi dea amendă”, a exemplificat şeful Executivului.Perioada de suspendare a permisului va fi de până la doi ani pentru trecerea l