Proiectul de la Roşia Montană propus de canadienii de la RMGC este „un proiect aberant”, care ar putea fi aplicat doar în ţările africane, unde nu se respectă niciun fel de legislaţie, susţine directorul Institutului Geologic. El critică şi instituţiile statului, că nu verifică datele prezentate de compania privată.
“În acest moment, o companie minieră sau petrolieră poate să facă orice în România, pentru că România nu are o lege a serviciului geologic care să-i permit să verifice datele pe care le prezintă compania privată”, a declarat marţi seară directorul Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, în faţa parlamentarilor din comisia special în care se dezbate proiectul Roşia Montană. Mai mult decât atât, Ştefan Marincea acuză Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale că “nu are interes să verifice” datele prezentate de companiile private, argumentând că “ANRM dă licenţe, deci orice licenţă înseamnă bani la buget şi astfel Agenţia îşi justitică existenţa”.
Proiectul RMGC pentru exploatarea de la Roşia Montană este aberant
În aceeaşi şedinţă, Marincea a prezentat concluziile la care a ajuns Institutul Geologic cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană.
“Nu poţi să accepţi orice. Compania (RMGC, n.r.) a venit cu un proiect de Papua Noua Guinee pentru ţara mea. Este un proiect aberrant. Aceasta este concluzia experţilor din Institutul Geologic al României”, a spus directorul institutului.
În opinia sa, “sunt atât de multe fisuri logice în acest proiect încât, dacă era un proiect care venea la evaluare pentru o ţară africană, cred că-l trimiteam înapoi cu zero puncte”. Directorul Institutului Geologic a acuzat compania canadiană că a prezentat date false şi că a modificat hărţile din zona unde va fi construit bazinul de decantare a şlamului cianurat.
“Susţin, cu argument foarte clare, ştiinţifice, că modul de prezen