-AA+A
La sfârşitul lunii septembrie, fondurile de pensii private aveau 6,3 milioane de participanţi (conturi individuale) şi administrau active nete în valoare de peste 13,5 miliarde de lei, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Cei mai mulţi clienţi contribuiau, cum se poate presupune, la fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II - în prezent, se direcţionează 4% din veniturile brute ale participanţilor, urmând să se ajungă la 6% în 2016), acestea adunând 5,95 milioane de participanţi, dintre care 3,6 milioane beneficiază lunar de contribuţii virate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
„De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la CNPP, în numele participanţilor, contribuţii brute totale în valoare de 10,47 miliarde lei, ajungând, în urma activităţii investiţionale, la active nete de 12,75 miliarde lei. Diferenţa, în valoare de 2,28 miliarde lei, reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem”, potrivit unui comunicat al APAPR.
Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns, la finele lunii septembrie, la aproximativ 305.000 de participanţi, însă mai puţin de jumătate dintre aceştia îşi plătesc lunar contribuţiile, „pe fondul climatului economic încă insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariaţilor”, după cum precizează APAPR, în condiţiile în care la aceste fonduri virarea contribuţiilor poate fi făcută fie integral de angajat, fie integral de angajator (situaţie înregistrată, spre exemplu, în 50% dintre cazuri în luna februarie, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), fie de ambii. Activele nete ale fondurilor de pensii facul