Casa Albă şi conducerea republicană a Camerei Reprezentanţilor continuă confruntarea, după ce Barack Obama i-a acuzat pe reprezentanţii Tea Party că „ţin ostatic guvernul federal pentru răscumpărare“, iar preşedintele Camerei, John Boehner, i-a reproşat lui Obama că le cere republicanilor să „capituleze necondiţionat“.
Dacă nu va exista un acord asupra creşterii plafonului de îndatorare, guvernul Statelor Unite riscă să intre în incapacitate de plată. Între timp, Obama a nominalizat-o pe Janet Yellen, 67 de ani, să conducă cea mai puternică bancă centrală din lume, Federal Reserve. De la 1 octombrie, de când a intrat în vigoare aşa-numitul „government shutdown”, închiderea a 15% din activităţile guvernului federal, acuzaţiile zboară încontinuu dintr-o parte în alta a spectrului politic şi fiecare încearcă să dea vina pe celălalt pentru situaţia absurdă creată. Democraţii îi acuză pe republicani, şi în special aripa provenită din mişcarea Tea Party, de „inconştienţă şi extremism” şi de faptul că pun în pericol programele pentru copiii bolnavi, bătrâni, veterani şi alte categorii care au nevoie de suport financiar federal, în vreme ce republicanii îi acuză pe democraţi de intransigenţă, că vor „totul sau nimic” şi subliniază că stânga a refuzat să discute alocări bugetare „punctuale” pentru finanţarea, bunăoară, a cercetărilor în domeniul cancerului sau al programelor pentru veterani, din motive demagogice.
Între timp, administraţia Obama a adăugat o tuşă destul de ieftină întregului circ mediatic închizând în mod inutil Memorialul dedicat militarilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial sau accesul turiştilor la Mount Rushmore, deşi ambele se află în spaţii publice, ceea ce nu face decât să îi irite pe americani.
Situaţia riscă să se agraveze însă, pe măsură ce se apropie termenul până la care Congresul trebuie să aprobe creşterea aşa-numitul