Cercetatorii chinezi, mai neobosiţi chiar şi decât cei britanici, au găsit, se pare, soluţia eficientă împotriva mahmurelii şi nu este vorba despre vreun compus chimic abia scos din laborator sau praf de pe Lună dizolvat în lapte de cuc de pe Marte. Se pare că banala băutură carbogazoasă cu lămâie verde sau galbenă este cea mai bună soluţie pentru anihilarea efectelor unei nopţi de beţie pentru că ajută corpul să proceseze alcoolul.
Cercetătorii chinezi au examinat 57 de băuturi, printre care ceaiuri din plante şi băuturi carbogazoase, înainte de a concluziona că băuturile care conţin lămâie galbenă şi/ sau verde au cele mai bune efecte în tratarea mahmurelii.
Pentru început, cercetătorii au decis să analizeze ce provoacă mahmureala şi au descoperit că, mai mult decât alcoolul însuşi, procesul prin care corpul diluează băuturile alcoolice poate cauza simptome ca dureri de cap şi greaţă.
În momentul în care o persoană consumă alcool, ficatul ei eliberează o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH), care transformă alcoolul etilic într-o substanţă numită acetaldehidă, astfel că mai puţin alcool intră în fluxul sangvin. Apoi, aceasta este transformată într-o altă substanţă de o enzimă numită dehidrogenază aldehidă (ALDH), scrie Daily Mail, citat de Mediafax. Cunoscând aceste informaţii, cercetătorii de la Sun Yat-Sen University, din Guangzhou, au testat o serie de băuturi - ceaiuri, infuzii din ierburi şi alte băuturi carbogazoase - şi au examinat cum influenţează ADH şi ALDH.
Aceştia au descoperit că băuturile pe bază de plante cresc durata procesului de ADH şi înhibă procesul de ALDH, astfel că mahmureala poate dura mai mult.
În schimb, băuturile carbogazoase care conţin lămâie s-au numărat printre cele care grăbesc procesul ALDH, astfel că alcoolul este metabolizat mai repede, iar perioada de mahmureală scade.
Tinerii şi cei care co