Fostul ofiţer de securitate, Marin Pârvulescu, va afla săptămâna viitoare de la magistraţii tribunalului militar dacă va fi urmărit penal pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. La termenul de miercuri, procurorul de caz a spus că fapta s-a prescris, iar Andrei Gheorghe, fiul disidentului, a arătat că nu poate fi vorba despre prescripţie în acest caz.
Crima nu se mai prescrie
"Prescripţia se face la 22 ani şi jumătate de la comiterea faptleor, conform codului de procedură penală. Termenul de prescripţie a expirat în 2012, în iunie, însă în martie, 2012 s-a dat legea privind imprescribilitatea omorului, astfel de la această dată, toate faptele de omor cu intenţie, cum e şi cazul ăsta, nu se pot prescrie. Deci din 2012, din martie, nu se mai prescrie omorul", a explicat Andrei Ursu. El a menţionat faptul că legea la care a făcut trimitere procurorul este una comunistă. "În 1992 s-a abrogat o lege comunistă, prin care astfel de făptuitori erau acoperiţi de regim. Ofiţerii de Securitate, care erau uneltele statului folosite împotriva disidenţilor, nu puteau fi traşi la răspundere decât cu aprobarea procurorului general sau chiar a ministrului de Interne. Deci, prescripţia de 22 de ani şi jumătate curge din 1992, nu din 1990, aşa cum a invocat procurorul", a mai spus fiul disidentului. El a explicat şi de ce s-a întins pe o perioadă atât de lungă judecarea acestor fapte.
"NUP-uri peste NUP-uri"
"S-a ajuns până aici şi s-a întins pe o perioadă atât de lungă judecarea acestui dosar pentru că s-au dat NUP-uri peste NUP-uri. Pentru că unii judecători au încercat să îngroape dosarul, plimbându-l pe la diferite instanţe şi trimiţându-l înapoi. Sper într-o decizie justă de această dată. Până acum, a fost o ruşine justiţia din Română şi a încercat să-i acopere pe securişti. Dovezile sunt indubitabile că Pârvulescu l-