Odata cu venirea toamnei numarul pacientilor cu viroze, amigdalite sau alte afectiuni specifice sezonului rece a crescut considerabil. Pentru prevenirea acestor boli, medicii spun ca metodele cele mai bune sunt o alimentatie bogata in fructe si legume, dar si efectuarea vaccinului antigripal. Iar pentru cei care obisnuiesc sa se trateze cu antibiotice de fiecare data cand racesc, medicii au o veste proasta: automedicatia poate avea urmari grave asupra sanatatii.
Vremea ploioasa sau temperaturile scazute sunt doar cativa dintre factorii care pot declansa anumite afectiuni in aceasta perioada. Pentru prevenirea racelilor, medicii recomanda maramuresenilor sa se imbrace corespunzator temperaturii exterioare, dar si sa acorde o mai mare atentie igienei personale.
„Evident ca trebuie sa ne ingrijim si altfel, sa ne spalam pe maini foarte des, sa ne spalam pe fata, sa folosim servetele de unica folosinta atunci cand ne curge nasul si sa ne spalam pe dinti. Da, este foarte important sa ne spalam pe dinti, pentru ca nu numai curatenia este foarte importanta in cavitatea bucala, ci si omorarea microbilor“, a spus Gheorghe Lascu, presedintele Societatii Judetene de Medicina Familiei.
O contraindicatie in cazul racelilor este automedicatia. Abuzul de medicamente poate provoca la randul sau afectiuni grave, iar in timp, medicamentele luate in exces nu isi vor mai face efectul.
„Nu trebuie neaparat sa fugim repede la farmacie si sa luam de acolo tot felul de produse medicamentoase. Putem folosi ceea ce foloseau si parintii nostri, bunicii nostri, si aici ma refer la fructe, la legume proaspete, la citrice, pentru ca acum avem citrice suficiente. In felul asta putem sa imbunatatim imunitatea organismului. Mai este un aspect, daca ne curge un pic nasul sau daca tusim un pic nu trebuie sa luam repede antibioticul. Acesta este ultima