*Informaţii despre familia Avramide (o casă, o epocă, un destin, povestea nespusă a familiei Avramide)
Avocata Elena Pătraşcu a oferit câteva informaţii despre familie. Din ce-şi aminteşte dânsa: îmi confirmă faptul că era albanez de origine, Alexe Avramide a fost împroprietărit pe la 1890 cu 150 ha teren (plantează vie, terenuri agricole şi forestiere). Nu se emiteau titluri de proprietate atunci, aceştia doar administrau terenul. Scopul era colonizarea Dobrogei, deci 30 ani aceste terenuri nu puteau fi înstrăinate.
Între anii 1920-1930, Alexe Avramide face un act de partaj de ascendant (în timpul vieţii). Pentru Hariti (cea măritată la Galaţi) sunt enumerate terenurile şi casa cu care fusese înzestrată la căsătorie. Băieţilor (Albert şi Adrian) li se atribuie Palatul în cotă de ½ şi celelalte fonduri de comerţ (Fabrica de cherestea, terenuri şi cherhanalele).
Fraţii trăiesc împreună în palat chiar după căsătoria fratelui cel mai mare care preia şi administrează averea.
Doamna Marcela Avramide, căsătorită cu Albert, provenea dintr-o familie de greci, modestă, dar de o frumuseţe şi distincţie deosebite. Are o soră la fel de frumoasă care se căsătoreşte cu Gheorghe Scultety. Aceştia locuiesc în casa de vis-à-vis de palat (clădirea există şi azi, a funcţionat ca şi grădiniţă, acum a intrat în posesia unui particular, se fac modificări la casă, schimbat ferestrele din termopan maro, celelalte elemente au fost păstrate deocamdată).
Între cumnaţi (Albert şi Gheorghe Scultety) exista o adevărată competiţie comercială, Scultety reuşeşte să preia cherhanalele din deltă ale familiei Avramide.
În 1947, odată cu reforma monetară, familia Avramide dă faliment. Albert Avramide face accident vascular şi moare. În casă rămâne soţia lui Albert, Marcela şi fratele Adrian.
Pentru a întrerupe legăturile cu Adrian, Marcela se căsătoreşte cu a