Le-a ajuns cuţitul la os şi ameninţă cu blocarea activităţii. E vorba de medicii clujeni care cer răspicat condiţii mai bune în spitale şi salarii decente. Asta, dacă nu vrem ca în următorii ani România să rămână fara nici un doctor, pentru că toţi vor pleca in strainata atrag atenţia sindicaliştii din sănătate. Prima măsură de protest va fi greva japoneză, săptămâna viitoare dar personalul medical ar putea recurge chiar la grevă generală.
Criza din sănătate a făcut ca în ultimii ani tot mai mulţi medici, şcolarizaţi la noi în ţară, să meargă să facă performanţă peste hotare, pentru salarii mult mai mari. Aici, salariile doctorilor trec de două mii de lei doar pentru specialiştii care deja au zeci de ani de experienţă în spate. Medicul Aurel Bizo, este specializat în pediatrie, profesează de 32 de ani, este şef de secţie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Cluj. La sfârşit de lună merge acasă cu 2900 de lei. Doctorul spune că a fost tentat de nenumărate ori să ia calea străinătăţii. Ultima ofertă a refuzat-o chiar în urmă cu două luni, deşi i s-a oferit un salariu de 5 mii de euro, cazare şi masă într-o ţară exotică.
"De ce am refuzat? Fiindcă am o mamă care are 80 de ani, am iubit şi iubesc medicina în continuare, îmi iubesc copiii foarte mult şi am o vârstă. Şi am considerat că poate mai pot face ceva în ţara asta", a precizat Aurel Bizo, preşdintele Colegiului Medicilor Cluj.
Nu la fel gândesc, însă, rezidenţii, care pleacă în masă în ţări ca Germania, Franţa sau Marea Britanie. Dacă în România, pentru o muncă titanică, primesc între 700 şi 1000 de lei, acolo salariile pornesc de la 3 mii de euro lunar. Tânărul Bogdan Bulată este medic rezident în anul trei. L-am găsit la Spitalul Pediatrie 2 din Cluj, după o gardă de 24 de ore. Intră pe poarta spitalului la 8 dimineaţa şi de cele mai multe ori pleacă acasă a doua zi, seara. La sfârşit de lu