Slovenia e pe cale să se alăture grupului de state din zona euro care au nevoie de ajutor financiar internaţional, din cauza problemelor din sistemul bancar şi dificultăţii guvernului de se împrumuta la costuri rezonabile. Agenţia de rating Moody's a coborât ratingul Sloveniei, cu o perspectivă negativă.
Slovenia era considerată până nu demult cea mai competitivă economie din rândul statelor ex-socialiste din Uniunea Europeană. Numai că după un bun început odată cu aderarea la zona euro, în 2007, în scurt timp au apărut problemele.
Economia, puternic dependentă de exporturi, a înregistrat o adevarată prăbuşire în anii 2008 şi 2009 şi de atunci nu a dat semne de revenire. Ţinând cont şi de fragilitatea sistemului bancar sloven, evaluatorii de la Moody's au coborât ratingul Sloveniei de la A2 la Baa2, cu o perspectivă negativă.
Slovenia se afla acum cu doar două trepte peste nivelul „junk”, dincolo de care investiţiile într-o ţară nu mai pot fi considerate decât speculative.
Probleme Sloveniei au apărut din cauza dependenţei faţă de exporturile către Italia, dar şi Franţa, Germania şi Austria. Cele mai importante produse de export sunt automobilele, piesele auto, produsele farmaceutice, electrocasnicele şi mobila.
De vină ar fi băncile de stat
Motivaţia Moody's ţine de creditele cu probleme date de sistemul bancar şi de dificultăţile de finanţare ale guvernului. Trei bănci din Slovenia cer sprijin din partea statului. Încă de la începutul lui iulie, Slovenia a început să figureze ca viitoarea candidată la un împrumut pentru salvarea băncilor, însă guvernul de la Ljubljana a infirmat zvonurile.
Acum Moody's consideră că bancile Nova Ljubljanska, Nova Kreditna Maribor şi Abanka Vipa nu mai pot fi salvate decât din exterior, pentru că guvernul nu poate injecta în ele sume care reprezintă între 2 şi 8% din PIB-ul ţării.