Deşi poate părea uluitor, maneaua nu mai este în topul preferinţelor la români. Aparent apreciem muzica populară, dance-pop, muzica clasică şi hip-hopul. "Minciuni", spune “Regele” Nicolae Guţă, care este de de părere că "după câteva pahare, tot manelele ţin de plictiseală".
S-au dus zilele în care din boxele românilor răsunau manelele la maxim. Nu mai suntem un popor de manelişti. Cel puţin asta relevă un nou sondaj, care apreciază că muzica de petrecere despre maşini, duşmani şi bani nu mai este la modă.
Conform sondajului realizat de INSCOP Research, aproape jumătate din cei peste 1.000 de respondenţi preferă muzica populară românească. Următoarele poziţii sunt ocupate de stilurile pop-dance, muzică clasică, dar şi hip-hop.
“E un lucru minunat când vezi că o într-o lume şi într-un timp când pe Terra se încearcă globalizarea să existe naţiuni care să îşi respecte tradiţia. Îi felicit pentru cei care au răspuns la acest sondaj. Tineretul din România este un tineret intelgient, un tineret fain”, spune întetpretul de muzică populară Aurel Tămaş.
Votul pare să fie unanim, astfel că în România muzica populară este din nou la putere.
Surprinzător, manelele se află pe ultima poziţie în acest clasament. Puţin peste 14% dintre cei chestionaţi preferă acest gen de muzică. Fals strigă, însă, interpreţii de manele.
“În primul rând vreau să îmi salut toţi fanii şi pe toţi care mă ascultă. Aceşti 14% sunt până la ora 1.00, pe urmă cum beau puţin, mai o bericică, mai un vin, toţi cer o muzică lăutărească, cer o manea ce se cântă acuma”, spune convins Nicolae Guţa.
Cei care au răspuns la sondaj au mai declarat că preferă mai mult artiştii autohtoni decât pe cei din străinătate. Nu e însă sigur dacă românii plecaţi peste mări şi ţări au fost şi ei chestionaţi în cadrul acestui top.
Preferinţele muzicale ale românilor, conform sondajului INSCO