Mortalitatea infantilã este o prioritate pentru expertii din sãnãtate publicã la nivel mondial. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii aratã cã numai anul trecut s-au înregistrat 6,6 milioane de decese în rândul copiilor sub 5 ani, la nivel global.
Specialistii spun cã vaccinarea este o modalitate eficientã de a reduce mortalitatea infantilã, cu atât mai mult cu cât aceastã metodã nu implicã costuri foarte mari din partea autoritãtilor. România ocupã primul loc în Uniunea Europeanã la capitolul mortalitate infantilã în rândul copiilor sub 5 ani, potrivit celui mai recent raport pe aceastã temã realizat de cãtre Unicef, Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, Banca Mondialã si Natiunile Unite. Potrivit raportului, în România, în 2012, la fiecare 1.000 de copii sub 5 ani s-au înregistrat 12 decese. În acest top, tara noastrã este urmatã de Letonia – 9 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Slovacia – 8 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Malta – 7 decese la 1.000 de copii sub 5 ani. Ungaria, Regatul Unit, Polonia, Spania, Lituania si Croiatia ocupã locul 5, cu 5 decese la 1.000 de copii sub 5 ani.
Cum ajuta vaccinarea la scaderea incidentei mortalitatii infantile
Expertii din domeniul sanitar avertizeazã cã în ultima perioadã se confruntã cu un val de refuzuri din partea pãrintilor, care nu vor sã-si vaccineze copiii. Potrivit specialistilor, acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltãrii copiilor. Principalul argument invocat de pãrintii care refuzã sã-si vaccineze copiii este faptul cã incidenta bolilor pentru care existã vaccinuri este tot mai micã, dar si faptul cã administrarea acestora predispune la diferite boli, printre care se numãrã autismul. Total gresit, avertizeazã expertii. Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinatã 90% din populatie, sustin acestia. “Vaccinarea ajutã la mentinerea stãrii de sãnãt