Peste 3.000 de interventii chirurgicale de extirpare a unui san si cateva zeci pentru extirparea ambilor sani sunt efectuate anual in Romania, din cauza descoperirii tardive a cancerului.
Dezvaluirea a fost facuta miercuri, de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana.
Declaratia secretarului de stat a fost facuta pe fondul discutiilor privind initiativa unui grup dedeputati PNL de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care operatiile de reconstructie mamara, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la san, vor fi suportate de la bugetul de stat.
Potrivit deputatilor PNL, impactul bugetar al modificarii legislative se ridica la circa 1,2 milioane de lei pe an.
"In Romania, in fiecare an sunt inregistrate peste 3.000 de cazuri noi de mastectomii unilaterale si cateva zeci bilaterale. Din pacate, in cele mai multe cazuri, cancerul la san este depistat in stadiu foarte avansat. Pentru aceste cazuri, tratamentul este mai agresiv si de mai lunga durata", a spus secretarul de stat, Adrian Pana.
La randul lui, presedintele comisiei de oncologie a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Dan Jinga a explicat ca, in Romania, se face reconstructie mamara de zece ani, dar, din nefericire, costurile nu sunt rambursate de catre CNAS.
"Anual sunt 7.000 de cazuri noi de cancer mamar, anual fiind tratate 10.000 de femei cu aceasta suferinta. Incidenta cancerului la san este de una din opt la nivel mondial, una din sase la nivel european si in Romania", a mai spus medicul.
In cadrul prezentarii initiativei legislative, presedintele CNAS, Cristian Busoi, a sustinut ca propunerea este una "este extrem de binevenita", aratand ca Romania trebuie sa faca un pas inainte pe calea adoptata de alte tari europene.
Presedintele CNAS a mentionat ca pretul aproxima