Creditele de retail în lei sunt mai ieftine decât cele în forinţi şi respec-tiv zloţi, dar ratele lunare fac o „gaură“ mai mare în buzunarele românilor decât în cele ale vecinilor unguri sau polonezi.
Dobânda medie la creditele de consum în lei ajungea la 14,8% pe an la sfârşitul lunii iulie, uşor sub dobânda plătită de un ceh pentru un credit în coroane, dar vizibil sub costul unui împrumut în zloţi sau forinţi. Dobânda efectivă la un credit în coroane era de 15%, în timp ce împrumuturile în zloţi şi cele în forinţi afişau dobânzi de 20,4% şi respectiv 22,6% pe an, potrivit datelor dintr-un studiu al Raiffeisen Research.
„România are una dintre cele mai mici rate de dobândă din regiune la creditele de consum în monedă locală. Marjele peste dobânda interbancară sunt cele mai mici din regiune. Costul total al creditelor imobiliare în lei este mai mare decât cel al împrumuturilor în zloţi sau coroane, dar este mai mic comparativ cu costul creditelor imobiliare în forinţi“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, autorul studiului.
Un polonez plăteşte o rată lunară de echivalentul a 230 de euro pentru un credit imobiliar de valoare medie (echivalentul a 40.000 de euro), în timp ce un credit în lei cu o valoare similară are o rată de echivalentul a 270 de euro. Doar ungurii plătesc mai mult, respectiv echivalentul a 330 de euro.
Dacă raportăm însă rata lunară la salariul mediu, românii fac cele mai mari eforturi pentru a-şi achita ratele. Astfel, o rată la un imobiliar de valoare medie ajunge la 77% din salariul mediu pe economie, faţă de o pondere de 50% în Polonia sau 27% în Cehia. Cehii au cele mai mici dobânzi la imobiliarele în monedă locală dintre toate ţările din regiune, de 3,5% pe an, cost similar cu cel al împrumuturilor în euro.
Bancherii au început să promoveze mai agresiv creditele în lei pentru achiziţ