Preşedintele Barack Obama a promis marţi că Statele Unite vor continua să vizeze terorişti, după cele două raiduri separate efectuate în Somalia şi în Libia la sfârşitul săptămânii, dar a refuzat să comenteze cu privire la legalitatea operaţiunii din Libia.
"Am diminuat nucleul cental Al-Qaida care opera în Afganistan şi Pakistan. Dar acum există grupări regionale, unele legate în mod explicit de Al-Qaida sau de această ideologie, altele mai autonome", a spus Obama într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
"Sunt puţini cei care pot opera în afara frontierelor lor, dar ei pot provoca multe pagube în interiorul frontierelor lor", a argumentat preşedintele, citând Africa între locurile în care aceste grupări se pot ascunde.
"Va fi necesar să continuăm să îi vizăm. Însă există o diferenţă între a-i ataca pe terorişti şi a ne implica în războaie", a avertizat Obama.
Operaţiunea din Libia a condus la capturarea lui Abu Anas al-Libi, un presupus lider al-Qaida. Ea a fost denunţată de Guvernul libian drept o "încălcare flagrantă a suveranităţii naţionale", iar Tripoli a cerut Washingtonului să îi predea "imediat" suspectul.
Forţele speciale americane l-au capturat pe al-Libi într-un raid îndrăzneţ efectuat la domicliul acestuia. Este vorba despre un libian care figura pe lista celor mai căutate persoane de către poliţia federală americană (FBI), care oferea "până la cinci milioane de dolari" pentru orice informaţie care ar fi condus la arestarea sau condamnarea acestuia.
Pe numele său adevărat Nazih Abdul Hamed al-Raghie, acest presupus lider al unei reţelei Al-Qaida era căutat de către Statele Unite, care-l acuză de implicare în atentatele sângeroase din 1998, soldate cu peste 200 de morţi, împotriva ambasadelor americane din Tanzania şi Kenya. El a fost inculpat în 2000 de un tribunal federal la New York.
Celălalt raid efectuat