Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, economiile dezvoltate au o evoluţie mai bună decât puternicele state emergente, unde apar tot mai multe semne de îngrijorare.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică mondială, iar cele mai mari corecţii au fost suferite de economiile puternicelor state BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China. Astfel, Fondul anunţă o creştere economică mondială de 2,9%, faţă de estimările iniţiale de 3,1%.
Ritmul de creştere mai lent în ţările emergente a cauzat reducerea prognozei FMI privind avansul economic mondial. Fondul anunţă o creştere de 4,5% pentru aceste ţări, în timp ce prognozele din raportul publicat în urmă cu trei luni se situau la 5%.
Creşterea va fi mai mică pentru aceste ţări şi în anul care vine, estimarea fiind redusă la 5,1%. Fondul şi-a menţinut însă prognoza privind avansul înregistrat de statele dezvoltate, respectiv de 1,2% în 2013 şi 2% în 2014. Mai mult, economiştii subliniază faptul că şi, în 2014, principalele motoare ale economiei mondiale vor fi tot ţările dezvoltate.
„Creşterea reală a Produsului Intern Brut a dezamăgit în pieţele emergente şi în economiile în curs de dezvoltare, însă a rămas în linie cu aşteptările noastre pentru economiile dezvoltate. Motivele pentru această creştere mai lentă diferă la fiecare ţară emergentă şi pot include diverse constrângeri, stabilizarea sau scăderea preţurilor mărfurilor, mai puţin sprijin de stat şi activitatea lentă de creditare”, se arată în raportul semestrial publicat marţi de FMI.
Economiile din grupul BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - au suferit cele mai mari corecţii în ceea ce priveşte prognoza de creştere. Prognozele pe 2013 au fost scăzute pentru trei dintre ele, adică Rusia, India şi China, iar prognozele pentru 2014 au fost revizuite în scăder