Eugen Segal, o personalitate a ştiinţei româneşti şi mondiale şi membru titular al Academiei Române, s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 80 de ani, informează forul ştiinţific şi de cultură.
Academicianul Eugen Segal s-a născut pe 23 mai 1933, la Iaşi, şi-a realizat studiile liceale la Iaşi, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, secţia Chimie Fizică din Bucureşti. În 1963, acesta şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul "Contribuţii la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme în sisteme solid-gaz". În anii următori, chimistul şi-a perfecţionat pregătirea profesională la Institutul de Fizică-chimică al Academiei de Ştiinţe din Moscova, Institutul de cataliză al Secţiei Siberiene a Academiei de Ştiinţe a URSS din Novosibirsk şi la Departamentul de Inginerie Chimică a Universităţii Stanford din Statele Unite ale Americii.
Din 1955, Segal a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor. În activitatea de cercetare ştiinţifică, şi-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetică chimică heterogenă izotermă şi neizotermă, chimosorbţie şi cinetică a reacţiilor catalitice heterogene, cinetică formală.
Cercetările sale s-au finalizat în publicarea a peste 494 de lucrări editate în ţară şi în străinătate, printre care "Studiul cinetic al reacţiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice", "Introducere în chimia fizică", "Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d’ordre de réaction" şi "Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition".
De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de invenţii. S-a impus în comunitatea şti