Întâlnirea cu moartea poate fi o trişare a destinului sau o ultimă gară a lui, depinde de cum priveşti lucrurile. Toţi am avut asemenea încercări dureroase acasă din simplul motiv că moartea nu te ocoleşte, indiferent ce simpatii politice ai ori ce antipatii culturale manifeşti. În fond, în fiecare an trecem nepăsători prin ziua morţii noastre, cum spunea cineva. De data aceasta vă propun o întâlnire cu statisticile despre moarte. O analiză despre cum, unde şi mai ales de ce se moare în România.
În România, bărbaţii mor în număr mai mare decât femeile. Se moare mai mult în rural decât în urban, iar în ceea ce priveşte cauzele morţii... Dar haideţi să le luăm pe rând.
Mortalitatea masculină este superioară celei feminine încă de la naştere; astfel, valoarea supramortalităţii masculine înregistrată în anul 1960 a fost de 9,1 la mie faţă de rata mortalităţii feminine, de 8,4 la mie, se arată într-o cercetare a Statisticii, obţinută de HotNews.
În perioada 1960-2012, în paralel cu creşterea mortalităţii generale s-a mărit ecartul mortalităţii între sexe, în special în anul 1996 (rata mortalităţii masculine a fost de 14,0 la mie în comparaţie cu rata mortalităţii feminine, de 11,4 la mie).
Mai mulţi morţi la ţară decât la oraş
În anul 2012 se remarca o rată a deceselor masculine mai mare în mediul rural (14,9 la mie) faţă de urban (11,1 la mie).
Dacă ne uităm la diferenţele dintre oraşe şi sate, mai observăm că nivelul mortalităţii generale se diferenţiază atât ca urmare a unui proces diferit de îmbătrânire a populaţiei, dar şi ca urmare a nivelului mai scăzut de accesibilitate la asistenţa medicală în mediul rural.
Mortalitatea populaţiei rurale a crescut constant în perioada 1960-2012, de la 9,2 la mie (1960) la 14,3 la mie (2012), în paralel cu creşterea mortalităţii în mediul urban de la 7,7 la mie (1960) la 1