Accidentele rutiere sunt cea de-a doua cea mai comună cauză a deceselor, după infarct, în România
Parteneriatul Român pentru Siguranţă Rutieră GRSP România a reunit în cadrul Forumului de Bune Practici în Domeniul Siguranţei Rutiere reprezentanţi ai celor mai importante insituţiii româneşti, companii private şi reprezentanţi mass media pentru a identifica cele mai noi soluţii în vederea creşterii siguranţei rutiere.
Cel mai mare preţ plătit pentru accidentele rutiere este pierderea de vieţi omeneşti. “Anual au loc peste 2.000 de decese pe şoselele din România ca urmare a accidentelor rutiere. Acestea generează pierderi mari atât la nivel social cât şi la nivel economic. Mai exact, accidentele rutiere sunt cea de-a doua cea mai comună cauză a deceselor, după infarct, în România” a declarat Eric Faidy, Preşedintele Parteneriatului Român pentru Siguranţă Rutieră GRSP România.
Pe plan macroeconomic, urmele lăsate de accidentele rutiere costă ţările cu venituri mici şi medii, precum România, aproximativ 1-2 % din PIB. Iar la nivel microeconomic, fiecare accident costă compania de cel puţin trei ori mai mult decât reparaţia efectivă a maşinii din pierderile de timp, crizele de imagine sau din deteriorarea moralului angajaţilor (conform Raportulului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 2013). Prin evitarea miilor de accidente petrecute în ultimii 10 ani, România ar fi putut economisi 50 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de European Transport Safety Council.
România se numără printre ţările europene unde numărul răniţilor grav în accidente rutiere a crescut în perioada 2001-2011. Astfel, Forumul este menit să contribuie la îmbunătăţirea sustenabilă a comportamentului participanţilor la trafic, unul dintre cele cinci puncte cheie prevăzute în cadrul general de activităţi din Planul Global al Decadei de Acţiuni pentru Siguranţa