Una dintre declaraţiile făcute marţi de directorul Institutului Geologic Român (IGP), Ştefan Marincea, în cadrul Comisiei speciale parlamentare pentru Roşia Montana a trecut relativ neobservată. Majoritatea ştirilor s-au axat pe partea legată de existenţa, tehnologia şi (ne)valorificarea metalelor din zăcământ, menţionând doar în treacăt ceea ce reprezintă (cel puţin din punctul medu de vedere) lucrul cel mai important: falsificarea datelor din studiul de impact.
“E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general (Ştefan Girgorescu – n.a.). Parchetul s-a autosesizat (s.a.)”, a declarat Ştefan Marincea. L-am sunat pentru a afla mai multe detalii despre acest lucru, dar mi-a spus că nu poate oferi amănunte datorită unui acord de confidenţialitate. Cu toate acestea, actualul director al ISP a arătat că e vorba de rapoartele pe care o fostă comisie a IGP le-a realizat în decembrie 2011. „Le-am explicat celor din Comisia specială că nu se poate face cercetarea a 363 de hectare (cele aferente iazului de decantare de la Valea Cornei – n.a.) în patru zile. Adică se poate, dar o astfel de cercetare nu poate fi serioasă. Cel mult echipa care a fost pe teren ar fi putut realiza în acele zile o luare de contact cu zona, pe baza căreia să se poată face apoi cercetarea. Noi (IGP – n.a.) considerăm că ar fi necesare cel puţin patru luni pentru un astfel de studiu. Decanul Facultăţii de Geologie, Victor Mocanu, a avansat un termen de 6 luni. O cercetare în zona montană, cu specificul de la Roşia Montană, nu se poate compara cu o cercetare pe un teren plat, în zona de câmpie”, a afirmat Ştefan Marincea.
Pentru MEDIAFAX, Ştefan Marincea a declarat că fostul director general al Institutului Geologic a modificat afirmaţii ale echipei care s-a dus pe teren timp de patru zile. „A fost un hiatus pe care îl vom analiza, când fostul director general