Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care se interzice folosirea bateriilor tip pastilă cu conţinut redus de mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi, măsură ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.
Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. În schimb, bateriile tip pastilă cu un conţinut de mercur de maxim 2% beneficiază de o derogare de la această interdicţie. Cum ele sunt folosite mai ales pentru diverse jucării, ceasuri şi telecomenzi, europarlamentarii au decis că această derogare se va încheia la 31 decembrie 2015. Totodată, ei au atras atenţia că, de cele mai multe ori, europenii nu conştientizează faptul că trebuie să recicleze şi acest tip de baterii.
Eurodeputaţii au decis ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 pentru a nu fi aduse prea multe prejudicii producătorilor şi întreprinderilor din domeniul reciclării.
De altfel, în spaţiul comunitar au început deja să fie comercializate baterii tip pastilă fără mercur.
La textul de revizuire propus de Comisie, Parlamentul a introdus un amendament prin care li se cere statelor membre să se asigure că producătorii proiectează aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă. În cazul în care acestea nu pot fi înlăturate de utilizator, autorităţile trebuie să se asigure că deşeurile de baterii şi acumulatori pot fi înlăturate cu uşurinţă de profesionişti care sunt independenţi de producător. Aparatele vor fi însoţite instrucţiuni referitoare la tipul bateriilor şi al acumulatorilor încorporaţi, pentru ca cetăţenii europeni să fie mai bine informaţi în legătură cu produsele de acest tip.
O altă modificare vizează bateriile cu cadmiu pentru uneltele electrice fără fi