Studenții din Craiova sunt printre puținii norocoși care pot beneficia de consultaţii medicale gratuite. Mulţi dintre ei nu știu de existența unui dispensar al lor sau, dacă au știut, nu au venit vreodată aici când au avut probleme de sănătate. Aparatura veche și clădirea care nu a mai fost renovată de zeci de ani nu par să fie cea mai mare problemă, ci lipsa de informare.
Policlinica studențească din Craiova se află nu în centrul universitar, așa cum ar fi de așteptat, ci pe strada Câmpia Islaz. Este găzduită de o clădire veche, văruită în galben, cu uși care aduc aminte de pivnița bunicilor de la țară. Lângă intrare stă scris „Dispensarul pentru studenți“. Înăuntru, pereții nevăruiți de zeci de ani sunt mascați de tot felul de afișe puse de medici, care încearcă să anime și să schimbe puțin atmosfera. Dispensarul aparține Primăriei Craiova, unde există un serviciu public care coordonează întreaga activitate a cabinetelor din învățământul preuniversitar și universitar. Clădirea a fost donată în 1950 de către Patriarhie, special ca să fie folosită pentru studenți, și de atunci nu i s-au mai adus multe îmbunătăţiri. Paturile vechi și aparatura medicală, care nu se compară nici pe departe cu cea dintr-un cabinet studențesc din Occident, sunt folosite de cei șapte medici care lucrează aici și care încearcă să mențină dispensarul cât mai curat și funcţional.
„Nu zici că e dispensar, arată mai mult ca o casă părăsită“
Accesul studenţilor la servicii de sănătate de calitate este o nevoie socială primară. Mulți dintre ei nu știu însă de existența policlinii studenţeşti. Faptul că aici toate serviciile sunt gratuite este un avantaj mai ales pentru studenții veniți din afara orașului, care nu pot apela oricând la medicul de familie. Aici pot găsi doctori specialiști în medicină de familie și medicină generală, dar și stomatologi, fiind