"La putere este şi acum Securitatea". Aceasta e concluzia amară a lui Doru Drăghici, unul dintre politicienii bihoreni care au condus, ori au crezut că sunt la conducerea treburilor publice.
Fost preşedinte şi vicepreşedinte al PNL Bihor în anii '90, apoi membru PDL după ce liberalii din jurul lui Teodor Stolojan şi Valeriu Stoica au ales să se lase absorbiţi în partidul lui Traian Băsescu, fost şef al Direcţiei Vamale sub guvernarea Convenţiei Democratice între 1997-2000, apoi şef al AJOFM Bihor, cu soţia, Sonia Drăghici, deputat PSD, Drăghici a ţinut joi ultima sa conferinţă de presă, dedicată în întregime experienţelor personale cu Securitatea.
Din Miliţie în puşcărie
Punând în faţa a doar trei jurnalişti care au participat la întâlnire o sumedenie de acte, între care dosarul de Securitate al tatălui său şi al lui personal, ale căror copii le-a primit în urma cererilor depuse la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, Drăghici a povestit că primul său contact cu temuta poliţie politică a avut loc când nici nu ştia ce se întâmplă în jur, la vârsta de numai un an.
"Când tata a fost arestat de Securitate aveam doar un an, iar sora mea abia se născuse. Am fost scoşi din casă, cu o masă, două scaune, două perne şi o plapumă, până când a venit bunicul cu o căruţă să ne ia la el, în Fegernic", a povestit Drăghici.
Se întâmpla în 1950, când tatăl său, fost jandarm în comuna Sălard, fusese chemat la Oradea pentru a-i fi înmânate, la fel ca altora, uniforma şi însemnele de miliţian. A vorbit ce nu trebuia despre steaua roşie şi sovietici, şi a fost arestat în urma denunţului făcut de un coleg", a explicat Drăghici. Anchetat la Securitatea din Oradea şi la cea din Timişoara de "români" unul şi unul, precum Fenyesi Ferenc, Erdely Ladislau, Weiss, Ambrus, Zalberg şi alţii (adică evrei şi unguri care conduceau pe atunci, în exclusiv