N-am nici o îndoială că imensa majoritate a celor care citesc Evenimentul zilei sînt fanii lui Traian Băsescu. Fani Traian Băsescu nu înseamnă neapărat şi fanii PDL. Lucru explicabil. Doar personalităţile produc fani. Partidele produc activişti!
Structura cititorilor îşi are rădăcinile în politica editorială a ziarului.
Evenimentul zilei împărtăşeşte politica Preşedintelui şi o respinge pe cea a USL.
Nu e nimic rău în asta.
Din cînd în cînd, treziţi din somnolenţa lor amabilă, oamenii de cultură emit supărări faţă de ceea ce ei numesc subiectivitatea ziarelor.
Ziarele sînte făcute de oameni.
E greu de cerut unor oameni, mai ales cînd ei scriu, să nu fie subiectivi, altfel spus, să abordeze realităţile politice asemenea unor computere.
În cazul presei noastre de azi nu subiectivitatea e de reproşat, ci corectitudinea.
Poţi fi cît vrei partizanul unui partid, al unei idei sau al unei personalităţi.
Crucial rămîne ca, sub puterea partizanatului, să nu falsifici adevărul.
Într-un cuvînt: Să nu născoceşti, să nu trunchezi, să nu minţi.
Ştiind structura cititorilor, după ce-am trimis prin e-mail miercuri noaptea, la 12 fără 5, textul Pupitrul de la Cotroceni nu-i o masă de la bodega din colţ, mi-am zis, luîndu-mă deja cu mîinile de cap:
Să vezi acum potop de înjurături!
Lectura postărilor mi-a demonstrat că m-am înşelat.
Au fost înjurături şi, îndeosebi, procese de intenţie, dar mult mai puţin decît am crezut, judecînd după ciocnirea dintre asprimea comentariului meu şi dragostea cititorilor faţă de Traian Băsescu.
Cele mai multe replici la consideraţiile mele despre cerinţa ca Preşedintele să fie mult mai reţinut în Alocuţiunile de la Cotroceni (repet, m-am referit la Declaraţia de presă ţinută de la Pupitrul prezidenţial şi nu la vorbele spuse în cadrul interviurilor, oric