Formaţiunile de dreapta iau în calcul o candidatură unică în alegerile de anul viitor. Orgoliile, însă, stau în calea proiectului.
Partidele de dreapta ar avea mai multe şanse şi la europarlamentare, şi la alegerile prezidenţiale de anul viitor dacă ar merge împreună, dar orgoliile le împiedică. Potrivit unor surse din interiorul acestor formaţiuni, există tatonări în vederea unor fuziuni, însă acestea nu decurg tocmai lin.
PDL are pretenţii pentru că are "zestre": structuri în teritoriu şi experienţă electorală. Ca urmare, nu poate fi de acord cu o fuziune decât prin absorbţia partidelor mai mici. A spus-o public Vasile Blaga. "Dorim şi suntem deschişi pentru a coagula în jurul nostru pe toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi, valori de centru-dreapta şi de dreapta. (...) Deci suntem dispuşi pentru a fuziona prin absorbţie cu alte formaţiuni din această zonă a eşichierului politic", a anunţat ieri preşedintele PDL.
De partea cealaltă, formaţiunile mici nu vor să fie pur şi simplu "înghiţite", pentru că, după cum declara Mihai-Răzvan Ungureanu, 5% cât are Forţa Civică acum în sondaje "înseamnă ceva". Opţiunea lor ar fi un bloc de dreapta sau măcar un nou partid, structură în care să-şi poată negocia funcţii de conducere.
Manevre la derută
Drept urmare, în timp ce tatonează terenul pentru fuziune, partidele de dreapta semnalează public că au planuri separate. PDL a dat luni startul înscrierilor în alegerile interne pentru desemnarea candidatului la Cotroceni. Candidaturile se pot depune până duminică, dar până ieri PDL nu anunţase că s-ar fi înscris cineva. O variantă luată în calcul este prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu. De cealaltă parte, Mihai Răzvan Ungureanu şi-a anunţat intenţia de a candida în 2014 la Preşedinţia României, deocamdată din partea partidului său. Şi candidatul Partidului Mişcarea Populară pentru pre